Overige documenten die bij het inspecteren en certificeren van schepen van belang kunnen zijn.

Deze documenten hebben geen wetskracht. Alleen publicaties in het Tractatenblad, het Staatsblad, de Staatscourant en andere vanwege de overheid verkrijgbaar gestelde publicatiebladen hebben een officieel karakter.

Item Inhoud
Toepassing van de binnenvaartwet Hierin vind u een overzicht van de wetsartikelen die invloed hebben op de toegang tot de markt, de certificaatplicht voor de schepen, de verplichting tot teboekstellen en meten, het vaarbewijs en de geneeskundige verklaring en de vaartijden en bemanningssterkte.
Overzicht van voorgeschreven alarmen Een overzicht van de voorgeschreven alarmen op een binnenschip.
Opschriften en stickers ADN Extra opschriften en stickers op schepen voorzien van een CvG.
Ankers en kettingen Afbeeldingen en gewichtstabellen van ankers en de breeksterkte van kettingen.
Tabel afmetingen Heuss Spezial anker (zit niet in de algemene tabel)
Afbeeldingen ankertypen volgens LLoys Register (bevat geen afmetingen).
Afmetingen Hadu ankers (zit niet in de algemene tabel).
Constructieve brandbescherming Een notitie over de constructieve brandbescherming, verschillen tussen ROSR/EG en de oude binnenschepenwet.
Schetsen van de wijze waarop isolatie aangebracht moet worden.
Tabel temperatuurklasse en explosiegroep Een tabel waarin een overzicht wordt gegeven van de betekenis van de coderingen (de verschillende normen) van de temperatuurklassen en explosie groepen.
Overzicht emissie-eisen Een uittreksel van de regelgeving voor de typekeuring van motoren bestemd voor de binnenscheepvaart en de structuur van de goedkeuringsnummers.

Geluidhinder en metingen

Overzicht geluidseisen

In het 1e stuk staat kort beschreven wat geluid is en in welke vormen geluid tot last kan zijn.
Ook staat beschreven er vervolgens kan worden gedaan aan geluidshinder.
In het 2e document wordt een overzicht van de geluidseisen volgens het ROSR en bijlage II van de richtlijn 2006/87/EG gegeven.
Bemanning van duwende schepen In alle gevallen wordt onderscheid gemaakt in de uitrusting van het alleen varende schip en het duwende schip.
Bij het invullen van punt 47 van het certificaat wordt gebruik gemaakt van het bijgevoegde schema.
Richtlijnen inspectie Richtlijnen voor de eigenaar van een schip die het casco van zijn schip voor inspectie wil aanbieden.
Sommige taken van de scheepvaartinspectie zijn inmiddels overgenomen door de particuliere experts. Dit stuk is echter in de orginele vorm overgenomen.
Kwaliteitseisen scheepsbouw De normen die de IACS hanteert bij de bouw en reparatie van het scheepscasco
Klassering van lasfoto's
Interpreteren van lasfoto's
Het beoordelen en interpreteren van rontgenfotos van lassen.
Informatie over de bunker- overvulbeveiliging (BOB) Praktische informatie over de invulling van artikel 8.05 van het ROSR en bijlage II, de bunkerovervulbeveiliging en de stekkerverbinding.
Vleugelpompen De afmetingen en cappaciteit van vleugelpompen.
Doel: Bij sommige scheepstypen zoals open rondvaartboten wordt een handpomp met een bepaalde diameter voorgeschreven. Met behulp van deze tabel kan de cappaciteit van een elektrische dompelpomp bepaald worden.
Richtlijnen voor het uitvoeren van hellingproeven Hierin worden richtlijnen voor hellingproeven die volgens "goed scheepsbouwgebruik" uitgevoerd moeten worden, gegeven.
De hellingproeven moeten volgens artikel 3.15 van de binnenvaartregeling in het bijzijn van een lid van de Commissie van Deskundigen worden gehouden.
Bemanning van duwende schepen Gebaseerd op een oude werkafspraak.
Artikel 3.09 ROSR en/of 3.14 van het RSP:
Bij duwende schepen wordt onderscheid gemaakt tussen de bemanning van het vrijvarende en het duwende schip.
Op het certificaat wordt op punt 47 door middel van een van de 3 standaardzinnen aangegeven waaraan het duwende schip voldoet (S1 of S2)
Inrichting en uitrusting van pontons In deze matrix, gebaseerd op een oude werkafspraak, wordt aangegeven hoe een onbemand geduwde ponton moet zijn uitgerust.
Schoonmaak en bewaarschepen Gebaseerd op een oude werkafspraak.
Tankschepen kunnen gebruikt worden als schoonmaakschepen of bewaarschepen. Hier worden de wettelijke bepalingen, die op deze scheepstypen van toepassing zijn, gegegeven.
Schepen met zeepapieren

Wet zeevarenden
Besluit zeevarenden
Volgens artikel 9 van de binnenvaartbesluit kan voor zeeschepen die onder afwijkende condities op de binnenwateren varen een binnenvaart certificaat afgegeven worden. Hier wordt een overzicht gegeven van de relevante wetgeving.
Oktober 2013 aangepast:
Doordat de bemanningsvoorschriften voor zeeschepen aangepast zijn (zie artikel 2 van de wet zeevarenden) is het toegestaan dat schepen die uitsluitend varen op Nederlandse binnenwateren of wateren binnen, of dicht grenzend aan beschutte wateren of gebieden waar Nederlandse havenvoorschriften niet volgens de bemanningsvoorschriften voor zeeschepen bemand zijn.
Wijzigen scheepstype De CCR geeft in dienstinstructie 4 richtlijnen voor de overgangsbepalingen bij de samenvoeging van delen van vaartuigen en bij de wijziging van het scheepstype (bestemming van het vaartuig).
Bij de toepassing van deze dienstinstructie is tevens artikel 8 van de richtlijn 2006/87/EG van belang. Indien het scheepstype van een schip dat onder artikel 8 van de richtlijn valt, gewijzigd wordt naar een scheepstype dat hier geen recht op heeft vervallen de oneindige overgangsbepalingen vanuit artikel 8.
Uittreksels regelgeving pleziervaartuigen Naar aanleiding van een paar vragen heb ik een uittreksel van de regelgeving gemaakt ten aanzien van:
- het langszij meevoeren van schepen door pleziervaartuigen.
- de bemanningseisen voor pleziervaartuigen die minder dan 13 passagiers vervoeren .
Omdat overleg met ILT in de praktijk niet mogelijk is, is zijn deze stukken niet met ILT afgestemd.
Voorgeschreven bemanning Een mindmap waarin de samenhang tussen de regelgeving waarbij de omvang van de bemanning wordt vastgesteld wordt getoond.
Hiervoor heeft u de gratis mindmap viewer nodig.
Presentaties Kalkar 30 september 2014:
Knelpunten in de CCR eisen.
BLN duwvaart 17 december 2014 :
Ankers duwstellen
Duwcappaciteit
Bemanning samenstellen
Concept dienstinstructie dubbelplaten
Uittreksel TNO raport geluid (niet behandeld)
Voorzieningen eenmansradarvaart (niet behandeld)
CBRB Overgangsbepalingen 2 januari 2015
1. Samenvatting hoofdstuk 24
2. Overzicht overgangsbepalingen 2015
3. Overzicht overgangsbepalingen 2010
4. Extra E-eisen voor 1983 (concept DAW CCR)
5. CCR schema overgangsbepalingen.
Milieuvriendelijke olieën en vetten Via de nieuwsbrief van de ASV een lijst met milleuvriendelijke olieën en vetten gevonden, deze lijst wordt door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland gepubliceerd.
Het is niet zeker of deze vetten voldoen aan de CCR eisen.